Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Μπερδέματα παιδικών μυαλών

Βρισκόμενος στην Νέα Υόρκη, συναντάς εκατομμύρια ανθρώπους από όλον τον κόσμο... ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, των θρησκειών, των χρωμάτων, των οικονομικών επιπέδων, όλων των πεποιθήσεων. Χτες στην δουλειά ήρθε για φαγητό μια ξεχωριστή περίπτωση. Ένα γλυκύτατο κοριτσάκι, όχι παραπάνω από 2 χρονών, με δυο μπαμπάδες... Ένα τοσοδούλι κοριτσάκι, υιοθετημένο από ένα ευκατάστατο ζευγάρι αντρών. Όση ώρα τους παρακολουθούσα δεν αμφέβαλλα ούτε λεπτό ότι τι μικρο κοριτσάκι λαμβάνει το 100% της προσοχής τους και όση αγάπη και φροντίδα μπορεί να χρειάζεται ένα παιδί.
Όχι ότι είμαι παιδοψυχολόγος, αλλά από προσωπική εμπειρία και μόνο, μπορώ να πω με σιγουριά πως καμιά θεία, ξαδέρφη ή φίλη δεν μπορεί να συμπληρώσει το κενό της έλλειψης της μαμάς. Της μάνας ως γυναίκα, ως πρότυπο, ως συμβουλή, ως συναισθηματική αλλά και πρακτική συμπλήρωση της παιδικής και εφηβικής κοριτσίστικης συμπεριφοράς και ωρίμανσης. Επίσης, οι επόμενες ερωτήσεις μου ήρθαν στο μυαλό... Το κοριτσάκι, φωνάζει και τους δυο "μπαμπά" ή τον έναν "μπαμπά" και τον άλλον "μαμά" (γιατί το έχω ακούσει κι αυτό!)? Κι αν τον φωνάζει "μαμά", σε λίγα χρόνια αργότερα - ας πούμε στις πρώτες τάξεις του σχολείου, δεν θα αναρωτηθεί γιατί οι μαμάδες των άλλων παιδιών είναι γυναίκες? Και ακόμα αργότερα, όταν μάθει ότι οι γυναίκες γεννάνε τα παιδάκια κι όχι οι άντρες, δεν θα αναρωτηθεί ποιος την γέννησε? Και ξανά λίγο αργότερα, στην εφηβεία ίσως, δεν θα θέλει να γνωρίσει την γυναίκα που την γέννησε? Και οι "γονείς" της, τι θα της πουν για τις σεξουαλικές της προτιμήσεις? Και μήπως θα νιώθει άσχημα ή ενοχικά αν την ελκύουν τα αγόρια? Μήπως απογοητευθούν οι γονείς της αν δεν ακολουθήσει το παράδειγμά τους όσον αφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό της? Τέτοιες απορίες ήρθαν στο μικρό, ανόητο μυαλό μου.
Και τελικά σκέφτομαι και αναρωτιέμαι... πόσο εγωιστής πρέπει να είναι κάποιος ώστε να γεμίζει την ζωή ενός παιδιού με επιπλέον απορίες και ερωτήματα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την δική του ανάγκη πατρότητας? Και θα μου πεις εσύ από την άλλη... θα είχε καλύτερη ζωή αυτό το κοριτσάκι, με λιγότερες απορίες, αν πέρναγε την ζωή της στα ιδρύματα, τα ορφανοτροφεία και τις ανάδοχες οικογένειες? Δύσκολο κι αυτό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

6 σχόλια:

  1. Το θέτεις πολύ καλά στην τελευταία σου παράγραφο! "πόσο εγωιστής πρέπει να είναι κάποιος ώστε να γεμίζει την ζωή ενός παιδιού με επιπλέον απορίες και ερωτήματα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την δική του ανάγκη πατρότητας?" Παρτάκηδες μια ζωή τα θέλουμε όλα. Έλα ρε φίλε που δεν γίνεται όμως! Θες μποεμική ζωή μην παντρεύεσαι! Θες παιδάκια παντρέψου το αντίθετο φύλο. Θες το ίδιο φύλο κάνε παίδί μαζί του αν είσαι μάγκας! Αλλά ως παρτάκηδες θέλουμε τα πάντα. Σαλάτα που έχει μέσα ζαρζαβατικά, κρέας, γλυκά και ψάρια μαζί! Και να σαι σίγουρη πως όλος ο κόσμος τους βαρέθηκε με τις απαιτήσεις τους! Κάντε ότι θέτε αλλά παιδιά δεν πρέπει να έχετε. Το παιδί θέλει μάνα και πατέρα. Ελπίζω να μην γίνουμε ποτέ USA. Δεν είναι fast food η οικογένεια να έχεις όλες τις εκδοχές! Gay μάνα straight πατέρας, gay πατέρας bisexual μάνα, transexoual πατέρας λεσβία μάνα. Έλεος!
    Και ναι για μένα καλύτερα σε ένα ίδρυμα! Πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι του καιρού μας ξεκίνησαν τη ζωή τους από εκεί! Υ.Γ. Πρόσφατα η κόρη του τραγουδιστή των Mamas and Papas δήλωσε πως είχε σχέσεις με τον πατέρα της από 15 χρονών και πως ο Mick jager της είχε πει πως την ήθελε από τότε που ήταν 10. Τι λες για αυτήν την κοπέλα ήταν καλύτερο ένα νοσηρό περιβάλλον στο σπίτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου είναι δύσκολο να δεχθώ αυτή τη κίνηση σαν κάτι άλλο απο εγωιστική πράξη. Βέβαια έτσι κι αλλιώς το να κάνεις ένα παιδί είναι απο μόνο του εγωστικό αλλά το να το φέρεις αντιμέτωπο με καταστάσεις και επιθέσεις που δε θα μπορεί να διαχειριστεί είναι υπερβολή.
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Κέλλυ!Υπέροχο το άρθρο σου!Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.Τι να πω; Πιστεύω οτι ο Γιώργος στο σχόλιο του τα είπε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους! Για όσους θεωρούν το κείμενο μου αμφίβολο και όχι ξεκάθαρο... διαφωνώ απόλυτα με την υιοθεσία παιδιών από gay ζευγάρια και πιστεύω πως δεν θα έπρεπε να τίθεται καν τέτοιο θέμα ως επιλογή σε καμία χώρα! Δυστυχώς, διάβασα πως η υιοθεσία επιτρέπεται ήδη σε Ην. Βασίλειο, Σουηδία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Ισλανδία και σε λίγο και στην Αλβανία! Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι σεξουαλικες επιλογες του καθενός ειναι προσωπική υπόθεση και δεν την κατακρινω. Αλλα ενα gay ζευγάρι να υιοθετήσει ενα παιδί το βλεπω οχι μόνο κραυγαλέο αλλα συνάμα και απάνθρωπο. Το παιδί δεν είναι λάφυρο όπως προφανώς το βλέπουν αυτοί. Γιατί αυτοί έτσι το βλεπουν. Και καλά αυτοί είναι ανευθυνοι που είναι όμως οι κοινωνικές υπηρεσίες? Πως το επιτρέπουν? Ενω υπάρχουν οικογένειες ακληρες που καταφευγουν σε παρανομες υιοθεσιες.
    Και το γελοιο τις υποθεσης ειναι οτι εαν αυτες τις σκεψεις τις δημοσιποιήσεις υπαρχει κινδυνος να σε πουν και ΡΑΤΣΙΣΤΗ.
    Ε ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΜΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΡΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Κέλλυ!Κάποιο πουλάκι μου είπε ότι είχες γενέθλια!Να τα εκατοστήσεις, να ζήσεις χρόνια πολλά και καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή