Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Μελέτη... μικρής κληρονομιάς

Το Τζιμπουτί με επίσημη ονομασία "Τζαμχουρί(γ)ια Τζιμπουτί" είναι σήμερα μια ανεξάρτητη παράλια χώρα στην ανατολική Αφρική με έκταση μόλις 23km² και πληθυσμό 516.055. Είναι η πρώην Γαλλική Σομαλία που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 27 Ιουνίου του 1977.




Συνορεύει με την Αιθιοπία και την Ερυθραία προς βορρά και με τη Σομαλία νοτιοανατολικά. Το υπόλοιπο της χώρας βρέχεται από την Ερυθρά θάλασσα παρά τον κόλπο του Άντεν. Στην απέναντι πλευρά της θάλασσας, και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την ακτή του Τζιμπουτί, βρίσκεται η Υεμένη, στην Αραβική Χερσόνησο. Το όνομα της πρωτεύουσας είναι Τζιμπουτί και η μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί. Η θέση της είναι σε χερσόνησο που χωρίζει τον Κόλπο του Άντεν από το Κόλπο της Τατζουρά. Συνδέεται σιδηροδρομικώς με την Αντίς Αμπέμπα και αποτελεί νευραλγικό λιμάνι. Η Πόλη του Τζιμπουτί φημίζεται για τις παραλίες της και έχει ως αξιοθέατα την Κεντρική αγορά, το εθνικό στάδιο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Τζαμί Χαμουλί.



Το Σεπτέμβριο του 2008 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορήγησε δάνειο ύψους 14 εκατομ. ευρώ προς την αφρικανική χώρα, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που της δημιουργήθηκαν από τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου.



Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 τα 43,37 χρόνια (41,89 χρόνια οι άνδρες και 44,89 οι γυναίκες).


Αυτές είναι μερικές βασικές πληροφορίες για μια χώρα που φιλοξένησε για λίγα χρόνια ανθρώπους από τους οποίους προέρχομαι... τις μισές ρίζες μου. Εύχομαι η επόμενη έρευνα για την μικρή μου αυτή κληρονομιά να γίνει από κοντά, στους δρόμους και στις παραλίες του ζεστού Τζιμπουτί, της ανατολικής Αφρικής.

2 σχόλια:

  1. ΥΓ. Στο τελευταίο βίντεο φαίνονται πόσο περίφανα οι Τζιμπουτιανοί παρελαύνουν γιορτάζοντας τα 30 χρόνια ανεξαρτησίας τους από την Γαλλία. Εμείς εδώ, γιατί θέλουμε να καταργήσουμε τις παρελάσεις..;! Μήπως γιατί περάσαν πόλλά χρόνια από τους πολέμους και την Τουρκοκρατία και πρέπει να αρχίζουμε να τα ξεχνάμε πια;;!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ ενδιαφέρον! Να το συνεχίσεις! Και όσο για τις παρελάσεις, να τα ξεχάσετε αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή